Modificări în procesul de înmatriculare a autovehiculelor în România

Conform unui proiect de lege propus spre dezbatere, înmatricularea vehiculelor va fi transferată de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) către Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR).

Potrivit autorilor propunerii, modificarea ar reduce costurile și numărul de deplasări pe care proprietarii sunt nevoiți să le facă pentru înmatricularea autovehiculelor:

Schimbările vizate de această propunere legislativă vin în întâmpinarea eficientizării administrației din prisma înmatriculării și înregistrării vehiculelor, fiind de bun augur pentru cetățeni eliminarea unor costuri nejustificate. În condițiile actuale, de pandemie, este esențială reducerea birocrației și eliminarea unor drumuri pe care cetățenii le efectuează către DRPCIV, urgentarea adoptării unor măsuri legislative, prin crearea unei structuri mult mai eficiente, precum și simplificarea acțiunilor administrative care privesc această activitate”, afirmă autorii proiectului.” – se arată în textul actului normativ.

Proiectul legislativ are susținerea atât a partidelor de la putere, cât și a celor de la opoziție, notează Mediafax.

Dacă legea se aprobă, transferul activităților de înmatriculare va trece în competența Ministerului Transporturilor, prin RAR, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor publicării legii, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia, mai notează agenția de știri.

RAR va deveni astfel autoritatea competentă să efectueze activitatea de înmatriculare, radiere și eliberare a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor. De asemenea, RAR va prelua arhivele, programele informatice și bazele de date aferente activității de înmatriculare a vehiculelor, pe baza de protocoale de predare-preluare.

Comments for this post are closed.